Seleen

Jonge mensen, tienermeisjes en zwangere vrouwen zouden mogelijk minder seleen binnenkrijgen dan aanbevolen (50 microgram).

Wat is seleen en wat doet het?
Seleen wordt ook wel selenium genoemd, en is een spoorelement dat als antioxidant functioneert. Een antioxidant is in principe een combinatie van vitamine E, C, seleen, zink en bioactieve stoffen die groenten en fruit bevatten, zoals flavonoïden. We kunnen seleen vinden in de lever. Wat het doet, is onze cellen en rode bloedlichaampjes beschermen tegen beschadiging. Hoe dan, vraag je je misschien af? Door zware metalen die in onze voeding terechtkomen, door onder andere verontreiniging minder giftig te maken. Bovendien beschermt seleen tegen het ontstaan van prostaatkanker en is het stofje belangrijk voor een goede werking van onze schildklier. Waar kunnen we seleen vinden? In zowel dierlijke als plantaardige middelen. Je kunt hierbij denken aan vis, vlees, brood en groenten. Ook is het gekoppeld aan eiwitten. Wist je dat seleen zowel in een organische als in een anorganische vorm voorkomt? De organische vorm wordt in elk geval beter opgenomen door het lichaam dan de anorganische vorm. De laatste noemen we ook wel seleniet of selenaat; de organische vorm van seleen noemen we ook wel selenocysteine of selenomethionine.

We zullen je nu meer vertellen wat de oorzaken zijn van het tekort, wat de symptomen zijn van het tekort en hoe je dit het beste kunt bestrijden.

Symptomen van het tekort
Een seleentekort kan leiden tot ernstige afwijkingen. Zo kun je een tekort herkennen aan spierpijn, slappe en zwakke spieren, maar ook aan hartstoringen. Het kan zelfs leiden tot cardiomyopathie: de ziekte van de hartspier. Dit kan aritmie veroorzaken, of zelfs leiden tot een plotse hartdood. Bij een seleentekort is het dus zaak snel te handelen!

Wat zijn de oorzaken van het tekort?
Onderzoek wijst uit dat er bepaalde groepen zijn die een groter risico lopen op seleentekort. Dit zijn vooral jonge mannen en vrouwen, maar met name zwangere vrouwen en tienermeisjes. Zij lopen het risico minder seleen binnen te krijgen dan doorgaans wordt aanbevolen. Val je binnen deze doelgroep? Houd het dan goed in de gaten, want de symptomen van een seleentekort zijn niet de minste. Lees verder en leer er meer over.

Hoe behandel je een tekort?
Om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van seleentekort, dient een bloedtest te worden uitgevoerd. Voedingssupplementen kunnen hierna het tekort verhelpen. Pas hiermee wel op dat je niet te veel seleen binnenkrijgt, want ook dit is schadelijk voor de gezondheid. Te veel seleen kan leiden tot de volgende symptomen: je zenuwstelsel wordt aangetast, je huid beschadigt en je haar, nagels en tanden kunnen uitvallen. Blijf onder de 450 microgram per dag en je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Vermijd dus seleensupplementen indien deze niet nodig zijn. Zorg daarnaast ook dat je sowieso 50 microgram per dag binnenkrijgt, om een tekort te voorkomen. Let op: de hoeveelheden verschillen significant voor kinderen en volwassenen. Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben niet meer dan 60 microgram nodig. Overschrijd deze dosis niet! Een overdaad aan seleen is namelijk net zo schadelijk als een tekort.